Welkom Op De Website Van Wijkpanel Aldlan.

Van de redactie…

Na een hete herfst een warme winter? De herfst is dit jaar 2023 in Nederland uitzonderlijk zacht. Zo ook in Aldlân. Krijgen we hierna weer een warme winter? Wijlen Piet Paulusma geloofde er steevast in, dat we deze eeuw nog wel enkele elfstedentochten op de schaats krijgen. Maar het KNMI houdt eerder rekening met natte winters en droge en vaker hete zomers. De activiteiten in Aldlân lijden er kennelijk nog niet onder. Er is veel te doen in de wijk en in het wijkcentrum in het bijzonder. Deze wijkkrant getuigt er volop van. Enkele voorbeelden: moeders komen samen in Aldlân, elke eerste woensdag van de maand (pagina 5), handwerken tegen energie- armoede (pagina 7) en Nederlandse les voor Oekraïeners (pagina 18 en 19). Vaste prik is ook de komst van Sinterklaas, zaterdag 25 november. Er worden nog vrijwilligers gevraagd (zie pagina 5, ‘Van het bestuur’)! In de serie over ‘de buren’ van Aldlân deze keer aandacht voor een soms luidruchtige: de brandweer(kazerne). 24 uurs-clusterhoofd Dennis van Harten vertelt het één en ander over eten, drinken, slapen, sporten én werken in de kazerne (pagina 16 en 17). Wijkpanel Aldlân meldt dat de gemeente Leeuwarden en Liander samenwerken om lantaarnpalen in de wijk te vervangen. Dat leidt op den duur tot minder stroomverbruik dankzij led-verlichting. Maar straten en stoepen zullen er wel voor moeten worden opengebroken (pagina 23).

Als de bezorgers van de wijkkrant (en alle andere mensen) dan maar niet in de sleuven vallen. Zij bezorgen dit blad écht huis-aan-huis; dat mag , omdat het geen commercieel blad is. Er staat trouwens nog aardig wat meer in dan zojuist vermeld. De ‘hete herfst’ in de rest van de wereld laten we er maar even buiten.

Namens de redactie,
Gerrit van der Meer


Uit het bestuur van de wijkorganisatie

Door het bestuur van Wijkorganisatie Aldlân – Ronny en het bestuur zijn heel trots als wij weer horen dat we zoveel doen in het wijkcentrum vergeleken met andere wijkcentra.

Het is soms zelfs zoeken naar ruimte voor een activiteit, maar we komen er altijd uit. Als u iets mist of zelf iets wilt organiseren horen we dat graag. Onze vergaderzalen zijn voor € 30 per dagdeel te huur en zijn regelmatig beschikbaar.

Wij worden helemaal enthousiast van bewoners die zelf iets willen organiseren. Op 16 september hebben een aantal dames van het Mannagras een Garagesale georganiseerd. Wat een leuk idee en wat was het weer gezellig met heerlijk weer.

Ook de ruilbeurzen van Jessica en Renske gaan door in 2024. Hun whatsapp groep wordt steeds groter. Houd onze website of Facebookpagina Activiteiten in Aldlân in de gaten voor de data. In de zomer gingen een aantal activiteiten, zoals haken, biljarten, koffiedrinken en wijklunch gewoon door. Het was soms een ­gezellige drukte. Nu de zomervakantie voorbij is gaan de kinder- en jongeren­activiteiten weer van start. Voor de Sintintocht op 25 november worden nog vrijwilligers/Pieten gezocht! Meld je aan: intochtsintenpiet@hotmail.com

Helaas is onze penningmeester Cor Peereboom met ingang van 1 augustus jl. gestopt met zijn werkzaamheden binnen de ­wijkorganisatie. Cor heeft zich, naast zijn werkzaamheden als penningmeester, zeer actief ingezet om de verbouwing te realiseren en ervoor gezorgd dat het wijkcentrum weer bij de tijd is. Ook de huidige inrichting is voor een groot deel te danken aan Cor. 
Cor is gestopt omdat het vrijwilligerswerk steeds moeilijker te combineren was met zijn werk binnen zijn bedrijf.

We zijn dringend opzoek naar een penningmeester!


Hallo moeder in Aldlân!

Door Annelies Punter – Heb je al gehoord van de bijeenkomsten die worden georganiseerd in het wijkgebouw voor moeders van jonge kinderen?

Als ouder met kinderen in de leeftijd tot 4 jaar komt er een hoop op je af en ben je ook veel gebonden aan thuis en de wijk door slaapjes etc. Ik ben een tijd gelden een bijeenkomst begonnen omdat ik signalen opving dat ik niet de enige moeder was die het fijn zou vinden om anderen in de buurt te leren kennen.

Als moeder van twee kleine kinderen merk ik dat de contacten dichterbij huis steeds belangrijker worden, niet alleen voor de kinderen maar ook zeker voor mijzelf. Dus het is een kwestie van gewoon gezellig kletsen met elkaar, ontmoeten, uitwisselen en hopelijk groeit het voor velen uit tot iets leuks. We hebben een leuke diversiteit aan moeders die wel eens langskomen, maar de club kan zeker nog vele malen groter!

Dus zeg het vooral voort, iedere eerste woensdag van de maand staat om 10.00 tot 11.30 de koffie klaar! Wil je ook komen of ken je iemand die dit leuk lijkt? Kijk op de facebooksite van mama’s in Aldan of stuur een appje naar mij. Eerstvolgende bijeenkomsten zijn; 4 oktober, 1 november en 6 december.


Een koelkast voor de hele buurt

Door Wijkcentrum Aldlân – Een koelkast voor de hele buurt. Wie wat over heeft legt het erin en wie wat nodig heeft haalt het eruit. De buurtkoelkast is een ideale manier om eten te delen en samen de voedselverspilling tegen te gaan. Het is een openbare koelkast die voor iedereen toegankelijk is.

We kennen het allemaal wel: we gaan koken maar houden net te veel over voor de maaltijd, maar het is te weinig voor een volgende keer. Vaak gooien we het restant weg, maar we kunnen er ook iemand anders blij mee maken.

Er staat nu ook zo’n “buurtkoelkast” in Wijkcentrum Aldlân en daar wordt flink gebruik van gemaakt. Mocht u nog iets in de kast hebben staan wat u niet gebruikt, kom het dan afgeven bij het wijkgebouw. We denken dan bijvoorbeeld aan verse groente, fruit, teveel gekookt eten enz. Maar ook houdbare producten die niet in de koelkast hoeven. Ook toiletartikelen zijn uiteraard van harte welkom. Er is altijd wel iemand die er iets van kan gebruiken.

De koelkast is toegankelijk op:
Maandag: 13:00-17:00
Dinsdag: 09:00-11:30, 19:00-21:00
Woensdag: 14:30-16:00
Donderdag: 09:00-11:30, 19:00-21:00


Burendag

Door Wijkcentrum Aldlân – Een leuke spelletjesochtend voor de kinderen uit de buurt.

We moesten de organisatie door het weer toch omgooien. Helaas geen springkussen en stormbaan maar wel veel spelletjes. Samen met een groep van 12 vrijwilligers stonden wij klaar om de kinderen te vermaken. Annelies had een leuk parcours gemaakt voor de allerkleinsten. Evelyn maakte samen met de kinderen leuke bling bling kaartjes. Bij Cor kon je een lekkere suikerspin halen. Maar er was nog veel meer. Photobooth, boogschieten, aardappelpoepen, koekhappen, goaltje schieten, ringwerpen en blikgooien. De kinderen hebben zich vermaakt en de ouders hebben weer veel leuke herinneringen vastgelegd.


Handwerken tegen Energiearmoede

Door Wijkcentrum Aldlân– Onze Haakgroep op dinsdag is heel populair en ik vroeg me af of er belangstelling is voor een groep op maandagmiddag? We hebben in de voorzaal nog wel een plekje voor mensen die willen breien, haken of misschien zelfs naaien.

Het doel is om mensen te helpen met hun te hoge energierekening of tegen de kou. Ik heb een keer een leuk verhaal gelezen van een vrouw die tochtslangen maakte voor haar buurtgenoten. Ik vond het erg inspirerend. Maar jullie mogen zelf ook ideeën naar voren brengen. Mutsen, sjaals en handschoenen zijn ook altijd nuttig.

Het is onze bedoeling om te gaan samenwerken met Stichting Boezemvriendinnen die regelmatig mensen ziet die het niet breed hebben en in de toekomst ook te gaan samenwerken met de Energiecoach. De prijs om mee te doen wordt 1 euro zodat hiervan wol en vulling gehaald kan worden. Koffie kost 1 euro op deze dag.

Wie lijkt het leuk om op maandagmiddag te komen handwerken. Graag eerst nog opgeven zodat we weten of er genoeg belangstelling voor is. wijkcentrumaldlan@gmail.com


Ondernemer in the spotlight: Tom’s Cafetaria

Door Tom en Aafke Bieleveld – 25 jaar Tom’s cafetaria

Wij, Tom en Aafke Bieleveld wonen al bijna 30 jaar in Aldlân en zijn al 25 jaar eigenaar van Tom’s cafetaria. In 1998 namen we de (toen nog) snackbar over van de vorige eigenaar. Aafke werkte er toen al 7 jaar en wist dat het bedrijf nog verder op te bouwen was. Toen de kans zich dan ook voordeed om de zaak over te nemen pakten we die met beide handen aan. Tot juni 2022 waren we gevestigd aan de Groningerstraatweg 117, maar nu werken we alweer ruim een jaar met veel plezier in het mooie en ruime pand aan het Cambuurplein 1A. In die 25 jaar hebben we veel veranderingen mee- en doorgemaakt. Veel leuke dingen maar ook minder leuke dingen zoals het persoonlijk faillissement van mijn vorige vennoot wat ons ook heel veel geld heeft gekost, de herinrichting van de Groningerstraatweg wat ons bijna de afgrond ingeduwd heeft en natuurlijk corona en de bekladding van ons pand door iemand die het niet met de regels eens was. Hoewel wij dankzij onze bezorging “gewoon” door konden draaien was dit een erg vervelende periode; wij misten het rechtstreeks contact met onze klanten heel erg. Het continu voor politieagent spelen ging ook vervelen. De horeca gaat natuurlijk vooral om het persoonlijk contact met mensen en het de mensen naar de zin maken.

Uitbreiding en bezorging
Toen onze oude bakwand 10 jaar geleden aan vervanging toe was hebben we besloten om dan gelijk maar te investeren in een nieuwe met een veel grotere capaciteit en meer mogelijkheden. Hoewel de economie toen niet echt rooskleurig leek besloten wij op dat moment toch deze stap voorwaarts te zetten. Zo’n nieuwe bakwand is een hele investering, je koopt er ook een hele mooie auto voor! Door deze nieuwe bakwand durfden, en konden, we de stap naar bezorging zetten. Eerst voorzichtig pionieren met een oud autootje en één scooter. Dit hebben we uit weten te bouwen tot wat het nu is. Sinds enige tijd bezorgen we dan ook in Aldlân. Dat was een wens van ons en veel van onze klanten. Met meer dan 70 zitplaatsen nu, tegenover 12 op de oude locatie, hebben we ingezet op de cafetaria-PLUS/ lunchroom/restaurant kaart. Dat wil zeggen dat je nu bij ons terecht kunt voor luxe belegde broodjes, heerlijke menu’s en natuurlijk ook “gewoon” voor lekkere snacks en patat. Voor wie een keer wat minder koolhydraten wil eten hebben we heerlijke, verse salades. Ook de versgemalen koffie, Latte Macchiato, Espresso of onze ambachtelijke milkshakes (14 smaken!) vinden gretig aftrek. Ons assortiment hebben we uit kunnen breiden met luxe belegde broodjes, Crispy Chicken Club en de Tom’s Burgers (100% rund van de bakplaat). Kortom, je kan bij ons alle kanten op!

Jong enthousiast team
Er is veel veranderd en verbeterd, maar onze vertrouwde kwaliteit en klantvriendelijkheid zijn gebleven. We hebben een fantastisch, jong team dat met veel passie en enthousiasme vaak (al) langere tijd bij ons werkt. Zonder hen zouden we niet kunnen doen wat we nu doen. Hier hebben we bewust voor een open keuken gekozen, zodat de klanten en gasten zelf kunnen zien. Wij hebben samen helemaal onze draai gevonden als het gaat om het verwerken van alle bestellingen zowel in de winkel als online. Dit is inmiddels bekroond met een certificaat van Profri. Dat ontvang je voor goed ondernemerschap en door verantwoord en veilig te werken. Af en toe is er ruimte voor een nieuwe collega, mocht je graag deel uitmaken van ons team kun je altijd even bij ons binnenstappen en een sollicitatieformulier invullen.  

En ondertussen:
Klanten komen graag om bij ons te eten of iets te bestellen voor thuis. Toppers zijn onze milkshakes, hamburgers van de bakplaat en het saté-menu met pittige pindasaus. Wij werken altijd met door onszelf vers gesneden groentes. Klanten komen inmiddels ook steeds vaker voor koffie of cappuccino van versgemalen koffiebonen, tijdens het winkelen of de pauze. Mét een belegd broodje natuurlijk! Een grote plus van het Cambuurplein is dat er heel veel gratis(!) parkeerplaatsen zijn en er zijn veel winkels om ons heen!

Cambuurplein 1A, Leeuwarden, www.tomscafetaria.nl


Filmclub Kleare Kimen

Door de Kleare Kiemen – Kleare Kimen is de club voor (hobby)filmmakers uit heel Noord Fryslân. De club bestaat al sinds 17 oktober 1951, dat is inmiddels 72 jaar! In die tijd zijn er talloze producties gemaakt zoals de reportage van de Elfstedentocht in 1963. De beelden die toen door de clubleden zijn gemaakt worden nog regenmatig op de landelijke tv vertoond. Ook daarna zijn er verschillende films van leden of van de club door Omrop Fryslân uitgezonden zoals o.a. de lange speelfilm BAK uit 2015 of onlangs nog de twee korte ­speelfilms DILEMMA en de DUIF die op amateurfestivals in de prijzen zijn gevallen.

De vereniging heeft op dit moment nog 10 enthousiaste leden. Het mag toch niet zo zijn dat doordat het ledental steeds ­verder afneemt Kleare Kimen haar 75-jarig jubileum niet zal halen. ­Daarom is gestart met een ledenwerfactie. En we organiseerden een 5-delige cursus die is gestart met een masterclass op 11 oktober.

Elke 14 dagen op donderdagavond komen de leden van Kleare Kimen in gemoedelijke sfeer bijeen. Op de clubavonden worden films en presentaties op groot scherm vertoond en besproken. Er wordt informatie uitgewisseld over de laatste ontwikkelingen op het gebied van videotechniek, verhaal in je video, hoe je het beste geluid kunt krijgen en hoe dat allemaal tot één mooie film is te maken. Zo leren we samen onze producties in de praktijk steeds beter te maken. Ook het maken van familiefilmpjes komt aan bod.

De sterkte van de club is de samenhorigheid, de onderlinge hulp aan elkaar en de sociale sfeer. Alle kennis wordt gedeeld. Dit geldt zowel voor de beginners als voor de gevorderden in de groep. De meeste leden houden zich bezig met het maken van leuke ­vakantie- en familiefilmpjes. Sommigen maken korte ­documentaires over onderwerpen die een persoonlijke ­interesse hebben. Maar ook worden in clubverband soms complete ­speelfilms gemaakt. We boffen dat er binnen de club twee leden zijn die (semi) ­professioneel films maken (bedenken, filmen, ­monteren). Het belangrijkste is nog steeds het plezier dat beleefd wordt aan de gezamenlijke hobby.

De verschillende leden hebben gezamenlijk een arsenaal aan ­apparatuur opgebouwd. Ook kan de club zelf verschillende ­apparaten te leen of te huur geven.

Clubleden zijn automatisch lid van Nova-Noord. Dit is de ­federatie voor de amateurfilmer in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Door NOVA-Noord worden festivals, workshops en cursussen georganiseerd. Ook geeft het lidmaatschap recht op o.a. korting bij diverse bedrijven.

Er wordt o.a. aandacht besteed aan:
• Hoe beter te filmen.
• Het monteren met Adobe Première, Final Cut Pro, DaVinci en ­Pinnacle.
• Het bespreken van problemen en uitwisselen van tips en trucs van de montageprogramma’s.
• Hoe om te gaan met geluid en licht.
• Informatieve/educatieve avonden door eigen leden of gastsprekers.
• Het vertonen van eigen filmpjes om tips te krijgen.
• Het in groepjes maken van de jaarlijkse 1-minuut filmpjes. (De besten worden afgevaardigd naar het Nova-Noord regiofestival)
• Het gezamenlijk maken van kleine of wat langere filmproducties.
• Vrije avonden, waarbij leden bespreken wat hen op dat moment bezighoudt.

Iedereen is van harte welkom om eens vrijblijvend kennis te ­maken met filmclub Kleare Kimen. De clubavonden zijn op ­donderdag eens in de twee weken vanaf 20:00 uur in het MFC Camminghastins, Lieuwenburg 2, Leeuwarden.

Meer informatie is te vinden op https://www.klearekimen.nl Daar staat ook een contact formulier en opgaveformulier voor de cursus.


Kinderredactie

Door IKC De Weide – Vanaf september zitten de leerlingen van IKC De Weide weer dagelijks in de schoolbanken. Allemaal in een nieuwe groep begonnen en soms ook met een andere leerkracht. Uiteraard zijn we heel benieuwd wat ze in de eerste periode al geleerd of gedaan hebben. Leest u maar mee met de ervaringen van de leerlingen uit groep 5:


Brandweer: veel meer dan blussen, ook in Aldlân

Door Gerrit van der Meer – De naam ‘brandweer’ roept bijna automatisch de gedachte op aan ‘branden blussen’, maar de brandweer doet veel meer. Ook in de wijk Aldlân. Een ‘portret’ van een belangrijke ‘buur’ van onze wijk: de brandweer aan de Aldlânsdyk.

Clusterhoofd Dennis van Harten (zie kadertje) noemt vele soorten brandweeracties in 2022 in onze wijk: “Automatisch brandalarm, stormschade, een CO-melding (koolstofmonoxide), een buitenbrand, een woningbrand, persoon te water, liftopsluiting, industriebrand (in een gebouw), rookmelding, dier vast op hoogte, stankoverlast, suïcidaal persoon.” In het laatste geval kan de brandweer bijvoorbeeld te hulp zijn gevraagd om bij de persoon in kwestie in huis te kunnen komen. “Wij hebben een slotenset waarmee wij sloten kunnen verwijderen zodat wij niet altijd de deur of een kozijn eruit hoeven te rammen met een ram. Want dat geeft veel schade. Maar als het echt moet dan moet het.” Elke brandweerwagen heeft ook sleutels om paaltjes te kunnen verwijderen. “We trainen onze mensen ook in de stratenkennis van Leeuwarden en de rest van de provincie, want de elektronische wegenkaarten in de wagens kunnen.” De brandweer beschikt over vele sleutels om een woning of gebouw binnen te kunnen komen, en ook gereedschap om dat ‘met geweld’ te kunnen doen. “En soms is een hoogwerker nodig om binnen te komen, of bij het blussen van een brand”, licht Van Harten toe.

‘Beroeps’ en ‘vrijwilligers’
De brandweerlieden (meest mannen, maar ook vrouwen) moeten daarom tamelijk ‘allround’ zijn én veel oefenen. Dat geldt zowel voor de beroeps- als de vrijwillige brandweerlieden. “De brandweer in Leeuwarden is de enige in Fryslân die zowel beroeps- als ‘vrijwillige’ medewerkers heeft. Er waren in 2022 bij Brandweer Fryslân in totaal 196 beroepskrachten en 1.091 vrijwilligers. In de rest van de provincie zijn het alleen ‘vrijwilligers’. Maar ik spreek liever van deeltijd-medewerkers, want ook de vrijwilligers worden betaald. Zij maken alleen veel minder uren dan de voltijd-beroepskrachten”, zegt Van Harten. Elk etmaal wordt er geslapen in de kazerne tegenover Aldlân. Alle andere kazernes in Fryslân zijn leeg (op brandweerwagens en -materieel na) tot er een uitruk nodig is. De beroepskrachten slapen en eten in de 24 uursdienst in de kazerne aan de Aldlânsdyk. De 24 uursdiensten zijn er verdeeld in drie ploegen van elk dertien mensen, van wie er altijd acht per ‘diensttijd’ in de kazerne zijn. Alleen de 24 uursdienst blijft na 17.30 uur op de kazerne tot de volgende ochtend. Om half acht ‘s ochtends komt de volgende 24 uursploeg en ook de dagdienst weer. “Overdag wordt gewerkt van half acht ‘s ochtends tot half zes ‘s middags, de avond- en nachtploegen werken de rest van de tijd. Na een 24 uursdienst heb je 48 uur vrij. Dat gaat zo het hele jaar door.” (Iedereen heeft uiteraard ook vakantieweken; red.).

Dennis van Harten
Dennis van Harten is clusterhoofd 24-uursdienst in de brandweerkazerne aan de Aldlânsdyk. Hij is ook clusterhoofd van brandweer Vlieland, Officier van Dienst van kring Leeuwarden, regionaal coördinator Waterongevallen Beheersing en kerndocent NIPV (Nederlands Instituut Publieke Veiligheid).

Controle-kwartiertje
Elke ploeg begint aan het begin van elke dienst met het ­controleren van de wagens, de apparatuur en de kleding. Van Harten: “Dat is meestal in een kwartiertje klaar; iedereen brengt dan zijn of haar eigen specialisme mee. De gewoonte is weliswaar dat na elke ‘uitruk’ spullen meteen weer in orde worden gemaakt – denk bijvoorbeeld aan het bijvullen van dieseltanks en van de benzine in de kettingzagen, maar soms schiet dat er bij in.” Als een beroepskracht wel ‘wacht heeft’, maar niet uitrukt, is er ook nog van alles te doen: “Oefenen, onderhoudswerk, brandweerkleding wassen en drogen. Maar ook: sporten, vergaderen, koffiedrinken, samen koken, samen eten en samen afwassen. ‘s Avonds kun je tv kijken, maar ook klusjes doen, of hardlopen op het kazerneterren. Je mag tijdens de wacht niet van het terrein af, behalve bij een ‘uitruk’.”

Gaspakken
Extra aandacht gaat uit naar de gaspakken. “Daar mag niks aan mankeren, want als dat wel het geval is, kan dat je dood worden!” Brandweer Leeuwarden is binnen Brandweer Fryslân de enige met dit soort pakken. Het specialisme heet gaspakdrager. “Die trekken onze mensen niet meteen in de kazerne aan, maar op de plek van het incident. Bovendien krijg je bij het aantrekken van zo’n pak altijd hulp van twee collega’s.” ‘Gasdicht’ is volgens Van Harten bij bijvoorbeeld een chloorlek pure noodzaak: “Je moet het niet inademen, maar het moet ook niet door je huid dringen. Ook dat kan je dood worden!” Het hele lichaam, inclusief het hoofd, ‘verdwijnt’ in zo’n pak. “Met luchtflessen en zo nodig een extra luchtpomp kun je ademen. Maar je zweet heel snel heel erg in zo’n pak. Daarom wordt het zichtscherm ingesmeerd met een bepaalde gel, zodat je zicht blijft houden. En om ze te drogen worden ze op hun ‘kop’ gehangen.” Brandweer Fryslân is sinds 2014 onderdeel van Veiligheidsregio Fryslân. Brandweer Leeuwarden heeft twee kazernes: die aan de Aldlânsdyk en in Bilgaard, ook kazerne Leeuwarden Noord genoemd. Daar komen vrijwilligers op na 17.30 uur. Meer informatie over de Friese brandweer vind je op deze website: https://www.brandweer.nl/fryslan

Veiligheidstips thuis
Voor de veiligheid thuis en in overige gebouwen zijn rookmelders nu verplicht, maar veel mensen hebben ze (nog) niet in huis. “Dat vind ik naïef”, zegt Van Harten. “Als je ‘s nachts slaapt, zoals de meeste mensen doen, kan een rookmelder er voor zorgen dat je bij brand op tijd wakker wordt. Want bij veel branden ontstaat behalve rook ook koolmonoxide. Dat ruik je niet, dat zie je niet, maar het is erg giftig!” Een ander nuttig hulpmiddel kan een brandblusser zijn. “Die kost weliswaar vijftig, zestig euro, maar de blussers met schuim kunnen wel vier jaar goed blijven. Dan kost zo’n ding hooguit zo’n vijftien euro per jaar.”


Wijkpanel Aldlân is op zoek naar actieve wijkgenoten!

Door Wijkpanel Aldlân – Aldlân is een mooie wijk maar het kan nog veel beter.

Ben jij enthousiast en wil je actief meedenken, luisteren en overleggen om onze wijk mooier, leefbaarder, veiliger en nog groener te maken? Dan is het Wijkpanel de plek voor jou om daarover mee te praten, waar je ideeën bespreekbaar kunt maken en mee kunt helpen uitvoeren. Ben je bekend met Office 365 of ben je bereid om daar een opleiding voor te volgen, dan zijn we op zoek naar jou! Wij vergaderen 1 keer per maand in wijkcentrum Aldlân.

Wil je meer informatie of geïnteresseerd dan kun je daarvoor terecht bij Otto de Jong, voorzitter van het Wijkpanel (voorzitter@wijkpanelaldlan.nl). Maar ook vind je informatie op onze website Aldlan.nl 


Oekraïense Mila wil graag Nederlands leren en aan het werk

Door Gerrit van der Meer – Net als tientallen landgenoten verblijft Oekraïense Mila in een chalet, een soort forse stacaravan, op een terrein achter autobedrijf Haaima, pal ten oosten van de wijk Aldlân. Zij en haar lotgenoten krijgen de kans Nederlands te leren, onder andere in wijkcentrum Aldlân.

“Ik wil graag Nederlands leren en aan het werk”, zegt Mila. Daarom volgt ze meermalen per week Nederlandse les, niet alleen in het wijkcentrum, maar ook elders in Leeuwarden. Als ze bepaalde woorden of zinnen niet in het Nederlands kent, vertelt ze die aan haar mobieltje, en komt er een (soms ingewikkelde) Nederlandse tekst op het schermpje.

Ze krijgt – deze keer in haar eentje – les van vrijwilligster Floor, die dit doet op verzoek van de organisatie Solidair Friesland, opgezet door Friese kerken. De lessen Nederlands voor Oekraïeners werden in het wijkcentrum aanvankelijk gegeven door docenten van de Friese Poort, betaald door de gemeente. Die werkwijze is gestopt, maar de lessen die vrijwilligers geven, gaan door. Wijkkrant Aldlân woonde een deel van een les Nederlands bij.

Mila is deze les de enige cursist, Floor de enige – vrijwillige – docente. De les begint met het lezen van een artikltje in de Start!-krant. Daarin staan berichten en artikeltjes in eenvoudig Nederlands. Maar voor Mila is dat al moeilijk genoeg. De kop van het artikel: ‘Jongeren blijven langer thuis wonen’, roept niet meteen vragen op. Ook ‘Centraal Bureau voor de Statistiek’ is voor Mila herkenbaar. “Zo’n bureau heeft Oekraïne ook, met dezelfde naam!” (maar dan in het Oekraïens, uiteraard).

Het woord ‘gegevens’ herkent Mila niet meteen, maar als Floor dit vertaalt in ‘data’, dan snapt Mila het. ‘Boemerang-kinderen’ begrijpt ze ook. Want ‘boomerang’ spreken ze in Oekraïne precies zo uit, met dezelfde betekenis. In dit geval dus kinderen die het ouderlijk huis verlaten en later terugkeren. Omdat ze geen ‘eigen’ huis kunnen vinden of betalen.

In zekere zin is Mila ook een ‘boemerang’. “Eigenlijk voelt het meer alsof Nederland voor mij een boemerang is. Ik was al meerdere keren in Nederland als toeriste, ook in Leeuwarden!” Ze herkende, toen ze in mei 2022 naar Nederland vluchtte, de oude binnenstad van Leeuwarden nog wel. “Ik had nooit gedacht dat ik naar Nederland zou komen als vluchteling voor de oorlog!” Ze denkt dagelijks aan haar familie en vrienden in Oekraïne. Over haar kinderen maakt ze zich minder zorgen, want die verblijven net als zijzelf in het buitenland, op veilige afstand van de oorlog in haar land.

Ze hoopt weer terug te kunnen, als Oekraïne de oorlog heeft gewonnen en er weer vrede is. Ze waardeert de houding van de Nederlanders die ze spreekt. “Ze geloven allemaal dat Oekraïne deze oorlog wint. En ze zijn allemaal erg vriendelijk voor ons. Dat is buitengewoon prettig”, vertaalt haar mobieltje haar Oekraïense woorden. De Nederlandse les gaat verder. Floor vertelt: “We doen elke les ook een taalpuzzel.” Dit keer een woordpuzzel met honderd letters: tien rijen van tien letters, die op het eerste gezicht flink door elkaar staan. Maar er zitten 16 Nederlandse woorden in verborgen, die allemaal iets te maken hebben met een ‘Spider-Man’-speelfilm. De meeste woorden herkent Mila wel, maar ‘schurk’ zegt haar niks. Samen met Floor en het vertaalprogramma van haar mobiel komt ze er uit. Uiteindelijk blijven er van de honderd letters nog acht over, die niet aangestreept zijn. Samen vormen ze het woord ‘inktvlek’. Dat woord kent Mila niet, maar na de uitleg van Floor wel. “Een inktvlek kan op papier komen, maar ook in je kleren”, vult Floor aan.

Marianne Landheer, die namens ‘Solidair Friesland’ een deel van de les bijwoont, is benieuwd waarmee Mila haar tijd nog meer vult, dan alleen met lessen Nederlands. “Wandelen met mijn hond Ronny en wandelen en kletsen met een Nederlandse vriendin.” Wat voor werk zou Mila in Nederland willen doen? “In Kyiv was ik journalist. Ik zou in Nederland ook als journalist willen werken, maar dan moet mijn Nederlands wel beter worden. Ander werk is ook goed. Ik wil alles wel doen.”

Ze wil graag aan het werk zodat ze niet depressief raakt, en hier eventueel een nieuw leven kan opbouwen. Het leren van de taal is hierbij belangrijk. Het helpt haar om verder te komen in haar proces naar werk/werk zoeken. “Taal vormt een brug tussen mensen, landen en verschillende culturen.”


Beweegredenen: Slijmbeurzen?!

Door Siebrand Tjoelker – Slijmbeurzen?! Wat is een slijmbeurs?

Wat is een slijmbeurs?
Slijmbeurzen vind je door je hele lichaam. Het is een soort kussentje. Ze zitten tussen pezen en botten en zorgen voor een buffer. Slijmbeurzen zorgen ervoor dat tijdens het bewegen minder wrijving optreedt tussen de pees en het bot. Te veel wrijving is namelijk pijnlijk en zorgt voor problemen. Helaas kan een slijmbeurs gaan ontsteken, wat ook zorgt voor een hoop pijn en verlies aan beweeglijkheid. Wanneer een slijmbeurs ontstoken raakt, zwelt deze op en wordt bewegen pijnlijk.

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking?
Een slijmbeursontsteking kan op diverse manieren ontstaan. Een acute slijmbeursontsteking betekent dat deze zeer snel en ogenschijnlijk vanuit het niets optreedt. Dit kan gebeuren na (extreme) overbelasting. Zeker mensen die niet gewend zijn om hun lichaam of bepaalde gewrichten zwaar te belasten, lopen een risico op een acute slijmbeursontsteking na te zware belasting. Een chronische slijmbeursontsteking is een voortdurende en meestal langere tijd blijvende of terugkerende ontsteking van de slijmbeurs. Meestal ligt overbelasting of een verkeerde houding hieraan ten grondslag.

Hoe herken je de klachten?
Een slijmbeursontsteking kan in principe in alle gewrichten voorkomen. De heup, knie en schouder worden het vaakst getroffen, maar ook in de lies, het scheenbeen of in de pols komen slijmbeursontstekingen met regelmaat voor. Wanneer bewegen pijnlijk wordt, ook zonder belasting, en deze pijn aanhoudt, kan er sprake zijn van een slijmbeursontsteking. Neem in dat geval contact op met de huisarts. Deze kan de juiste behandeling in werking zetten, waaronder doorverwijzing naar de fysiotherapeut.

Hoe is een slijmbeursontsteking te verhelpen?
Een slijmbeursontsteking is te verhelpen met rust en medicatie. Vaak is een slijmbeursontsteking het resultaat van overbelasting, niet zelden in combinatie met verkeerd bewegen. Fysiotherapie kan niet alleen helpen om de ontsteking terug te dringen, maar ook om ervoor te zorgen dat je in de toekomst niet weer dezelfde problemen krijgt.

Siebrand Tjoelker, Mea Fysio, Salomonszegel Aldlân


Update vervanging lantaarnpalen en aanpassing stroomnetwerk Aldlân

Door Wijkpanel Aldlân – Door het Wijkpanel werd in 2022 een bewonersavond georganiseerd waar de ­gemeente een presentatie heeft verzorgd over het vervangen van de bestaande lantaarnpalen door ­zuinigere en betere ledverlichting. De lichtopbrengst van de nieuwe lantaarnpalen betekent dat er minder ­lantaarnpalen geplaatst hoeven te worden op diverse plekken. Dit zonder dat de lichtsituatie wordt ­aangetast.

Uit verder onderzoek door de netwerkbeheerder Liander blijkt echter dat het huidige stroomnet voor de lantaarnpalen in Aldlân niet meer voldoet aan de daarvoor gestelde eisen. Dit betekent dat het netwerk vervangen moet worden op korte termijn. Naast vervanging van onder andere de netwerkkabels betekent dit ook uitbreiden van het aantal transformatorhuisjes in de wijk. Onderzoek loopt hoeveel dit er exact moeten zijn.

Gemeente en Liander trekken hier gezamenlijk in op en willen uiterlijk 2024 verbetering van het netwerk inclusief het plaatsen van transformatorhuisjes in de wijk aanpakken. De gemeente kijkt ook nadrukkelijk naar de planning aan onderhoud van groen, riolering etc zodat men werk met werk kan maken. Zodat straten/stoepen 1x opengaan in plaats van meerdere keren. Met de gemeente is afgesproken dat zodra zicht is op het aantal transformator­huisjes, locaties en de verdere mogelijke aanpak we samen opnieuw een informatieavond organiseren over de impact voor de wijk.

Het zal o.a. betekenen: het openbreken van straten in de ­gehele wijk het plaatsen van transformatorhuisjes. Gemeente en ­Liander verwachten de input voor een bewonersavond laatste kwartaal 2023 dan wel eerste kwartaal 2024 inzichtelijk te hebben. ­Communicatie vanuit het Wijkpanel hierover volgt zo spoedig mogelijk.


‘n Vroege Kerst bij de haakgroep

Door Haakgroep Froskenburch – Op een warme zomerse dag was het al Kerst bij de haakgroep, het was 25 juli, bijna gingen we kerstliedjes zingen. Loes van de stichting Starborn Foundation Kenia, waar de dames van de Haakgroep o.a. voor handwerken, had gevraagd of wij kerststalfiguren voor Kenia kunnen maken. Ja die uitdaging willen wij wel aangaan.

Nu hebben wij veel dames die kunnen haken maar Betty is heel goed en vindt het erg leuk een aardig om poppen en beestjes te haken. In juni is zij aan de slag gegaan en 25 juli j.l. kwam ze met een tas aan… ja de Kerststal was af,: “ze moeten zelf maar in Kenia een behuizing maken” zei ze. Het stro in de kribbe is uit de stal van ‘n kinder­boerderij uit Groningen geplukt. Met dank aan Harmien voor het lenen van het boekje met Kerststalpatronen. Het is prachtig mooi geworden en we zijn wijs met alle handwerkdames die veel voor onze goede doelen nuttige dingen handwerken maken. Als je zelf aan een handwerk bezig bent of gewoon een praatje wil maken ben je van harte welkom. Op de dinsdagochtend in het wijkgebouw Aldlân.

P.S. Betty is nu een Sint- en Piet-figuurtje aan het haken voor een andere doelgroep.

Haakgroep Froskenburch, https://www.facebook.com/groups/1103006106379294 haakgroepfroskenburch@gmail.com