Stinzenplanten ontdekken

De straatnamen in het Aldlân zijn genoemd naar stinzen planten. In 1400 stond er op de plaats van het huidige Drachtsterplein een stins, Abbingastate. Daar moeten dan ook stinzenplaten hebben gestaan.
Wat zou het mooi zijn als er meer stinzenplanten in onze wijk en rond het aquaduct terug konden komen.

Kent u een plek of heeft u een idee voor uw buurt, laat het ons weten en vul uw idee in op een contact formulier in.

Stinzenplanten ontdekken
(tekst ontvangen van Huis-aan-Huis).
In het vroege voorjaar als de dagen lengen, de luchten helder en fris zijn en de bollen tevoorschijn komen, dan willen we naar buiten! Op zoek naar dat voorjaar. De stinzenflora is bij uitstek een begroeiing die verleidt om
op pad te gaan. Vaak zijn de planten te vinden op mooie historische locaties.
Stinzenplanten is een verzamelnaam voor een bijzondere groep verwilderende voorjaarsbloemen.
Het zijn vooral bol-, knol- en wortelgewassen die vanaf circa de 16de eeuw werden (en worden) aangeplant op buitenplaatsen, rondom kastelen en landhuizen. Van oorsprong komen stinzenplanten van elders. Soms zijn dit andere delen van Nederland, maar vaak ligt hun oorsprong verder bij ons vandaan. Ze zijn door avonturiers en botanisten ‘ontdekt’ en geïntroduceerd in West-Europa. Kenmerkend voor stinzenplanten is dat ze op oude buitenplaatsen zijn verwilderd en ingeburgerd. Er zijn plekken waar het voormalig landhuis niet meer staat, maar waar de stinzenplanten ieder jaar nog steeds uitbundig bloeien. Maar waar komt het woord “Stins” dan vandaan?
Een stins is een Fries woord dat zowel in Nederland als in Duitsland gebruikt wordt om een burcht of een landhuis mee aan te duiden.
Bewoners van stinzen konden het zich permitteren voorjaarsbloeiers rondom hun huis te planten. Locaties waar stinzenplanten te vinden zijn kun je opzoeken via stinzenflora-monitor.nl.