Aandacht voor gasleidingen

In februari a.s. is er een inloop informatie in het wijkcentrum (Datum volgt)

Waar gaat het over?

In veel woningen en gebouwen, die voor 1986 zijn gebouwd, zijn stalen gasleidingen gebruikt. Dat geldt dus voor een groot deel van de wijk Aldlân. Sinds 1986 zijn stalen gasleidingen niet meer toegestaan in Nederland. Deze kunnen gaan roesten. Bijvoorbeeld in een vochtige (kruip)ruimte of in beton. Als de leidingen heel lang roesten, dan kunnen ze gas gaan lekken.

Gasleidingen

Op 1 juli 2022 stond in de Leeuwarder Courant een artikel over mogelijk verroeste gasleidingen in Aldlân. Een installateur vond bij een aantal woningen in de wijk verroeste gasleidingen van staal. Verroeste gasleidingen kunnen gaan lekken. Dat is gevaarlijk. Misschien maakt u zich zorgen. Wat kunt u zelf doen om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Kenmerken stalen gasleiding (PDF, 360.65 KB)

Wat kunt u zelf doen?

U huurt uw woning

Uw verhuurder is verantwoordelijk voor het onderhoud van uw woning. Neem contact op met uw verhuurder als u vragen heeft. Huurt u via Woon Friesland, Elkien of Vesteda? Deze verhuurders hebben bij de gemeente aangegeven dat de leidingen regelmatig worden gecontroleerd of eerder al (deels) zijn vervangen.

Bent eigenaar van een woning?

Eigenaren van woningen zijn altijd verantwoordelijk voor de staat van de eigen woning, dus ook voor het leidingwerk in hun huis. Eigenaren zijn dus zelf verantwoordelijk voor hun veiligheid, en de veiligheid van hun omgeving.

Wilt u weten of de gasleidingen in uw woning veilig zijn? Dan adviseren wij u het leidingwerk te laten controleren door een erkend installateur. Gaat u uw woning isoleren? Laat dan altijd eerst uw gasleiding controleren, voordat u er niet meer bij kunt.

Liggen de gasleidingen altijd droog, in het zicht en boven de grond? Dan is de kans klein dat ze zijn gaan roesten. Is uw woning na 1986 gebouwd? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken, want dan zijn er waarschijnlijk geen stalen gasleidingen gebruikt. Twijfelt u? Laat u dan adviseren door een erkend installateur.

Vragen en antwoorden

Wat doet de gemeente?

Om inwoners zo goed mogelijk te kunnen informeren, wil de gemeente weten in welke huizen stalen gasleidingen liggen en of deze veilig zijn. Daarom heeft de gemeente inwoners van de wijk Aldlân gevraagd informatie met de gemeente te delen. En heeft de gemeente in het najaar van 2022 een steekproef gehouden bij woningen in Aldlân.

We hebben 25 adressen bezocht voor een visuele inspectie. Van de 25 adressen hebben we bij 13 woningen stalen leidingen aangetroffen. Bij 3 woningen was sprake van (lichte) roestvorming en was onderhoud door een erkend installateur nodig. Er zijn geen acuut gevaarlijke situaties aangetroffen. Advies aan eigenaren van woningen blijft daarom om de gasleidingen te laten controleren door een erkend installateur.

Om inwoners van Aldlân zo goed mogelijk te adviseren, organiseert de gemeente samen met wijkpanel Aldlân in februari a.s. Datum volgt een inloop moment in het Wijkcentum De Frosk inloopmomenten. Hier kunnen inwoners van Aldlân met vragen terecht en zijn deskundigen aanwezig:

  • Inspecteurs van de gemeente
  • Erkende installateur
  • Energiecoaches
  • Deskundigen op gebied van duurzaamheid
  • Sociaal wijkteam voor bijvoorbeeld financiële vragen

Ook geven wij tips hoe eigenaren eventueel samen met buren een installateur in handen kunt nemen. De uitnodiging sturen we in januari.

Vragen of iets doorgeven aan de gemeente?

Mail dan naar gasleidingen@leeuwarden.nl. Ook als u wilt doorgeven wat de staat van stalen gasleidingen in uw huis is.

Heeft u de gasleidingen in uw woning al laten controleren door een erkend installateur?

Wij ontvangen graag deze informatie of het keuringsrapport van de installateur. Stuur een e-mail naar gasleidingen@leeuwarden.nl. Heeft u foto’s? Stuur deze dan ook mee. Noteer ook uw naam, adres en telefoonnummer. Deze informatie gebruiken wij niet voor andere doelen.

Wat gebeurt er met deze informatie?

Wij kunnen met al deze informatie zien hoe groot het probleem is. Ook onderzoeken wij of andere wijken en dorpen misschien veel stalen gasleidingen zijn gebruikt voor 1986.

Onderstaande brief is/wordt huis aan huis in de wijk Aldlân bezorgd